Kas praegused tarbijaharjumused on meie planeedi tervise seisukohast jätkusuutlikud? Kas meie tehtud toiduvalik mõjutab kliimamuutusi negatiivselt? Kas nõudlus põllumaa järele mõjutab bioloogilist mitmekesisust?

Püüdke välja selgitada, kust toit, mida sööme, pärineb ja kas igapäevaselt langetavatel alateadlikel otsustel võib olla suurem mõju, kui me seda ettegi kujutame.

Väljakutse jooksul otsime vastuseid küsimustele:

  • Millistest riikidest tulevad meile juurvilajd ja puuviljad? (koguda 50 erineva toote nimetust)
  • Kas neid saaks Eestis kasvatada?
  • Kui palju CO2 tekitas nende transport Eestisse?
  • Kuidas kontrollitakse nende kvaliteeti?
  • Millised seadusandlused on seotud toidu impordiga / ekspordiga?
  • Mis tähendab olla aktiivne kodanik, vastutades kohalikul tasandil ning tehes elustiiliotsuseid?
  • Mida tähendab jätkusuutlik elu?
  • Mis tähendab “hooajalised toidud”?
  • Kuidas meie vanavanemad toitusid, kui poes ei olnud nii suurt valikud ega importtoitu?
  • Kogemused esimeste import puuviljadega/juurviljadega (vbl mõni naljakas lugu)
  • Uurida, kuidas toitainete eksport mõjutab kohalikke ja nende elukvaliteeti (vbl uurida nt palmiõli tootmise kohta).

Mis peitub mõistete taga:

  • ökotoode
  • mahetoode
  • orgaaniline toode
  • õiglane kaubandus (Fairtrade)

Mõelda välja, kuidas kogutud infot esitleda.

  • Nt teha tootekaardid – kus on kirjas
    • nimetus
    • kust tuleb
    • kui palju kaalub
    • distants asukohamaast Tallinnasse (kasutada nt https://www.distancefromto.net/ )
    • kui palju CO2 tekitas (linnulennult)
    • kas on võimalik Eestis kasvatada
  • Kleepida toote pildid suurele kaardile

7 päeva väljakutse – Söö kohalikku!

Kas oleks võimalik tervislikult elada, kui me sööksime ainult Eestis toodetud toitu?

Lisalugemist:

 

Lisainfo:

Mirell Merirand

mirell@proovikivi.ee

Ja nüüd tegutsema!